Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Καλωσόρισμα

Το Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών σας καλοσωρίζει στο 3ο μαθητικό συμπόσιο του Δικτύου Λυκείων Κεντρικής Μακεδονίας ASPnet Unesco στο οποίο συμμετέχουν Δημόσια και Ιδιωτικά Σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας, της Αττικής αλλά και του μείζονος Ελληνισμού από την Κύπρο σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco.

To γεγονός ότι ο θεσμός του Μαθητικού Συμποσίου τα δύο προηγούμενα χρόνια γνώρισε επιτυχία και αποδοχή τόσο από τους συμμετέχοντες μαθητές, όσο και από τους εκπαιδευτικούς, κινητοποίησε το Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών να συνεχίσει τον θεσμό στην Κεντρική Μακεδονία, αναλαμβάνοντας τη φιλοξενία του προγράμματος, την πεποίθηση ότι τα ιδανικά της Unesco πρέπει να μεταλαμπαδευτούν στις επόμενες γενιές και να αποτελέσουν αρωγό στην εξέλιξη και την πρόοδο.

Το θέμα του 3ου Συμποσίου είναι:
«Άυλη Πολιτισμική Κληρονομιά και η ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών»

Με αφορμή το θέμα του Συμποσίου, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με προφορικές παραδόσεις, παραστατικές τέχνες, κοινωνικές πρακτικές, γιορτές και τελετές, γνώσεις και πρακτικές που σχετίζονται με τη φύση και το σύμπαν ή γνώσεις και τεχνικές για δημιουργία χειροποίητων κατασκευών. Το σχολείο άλλωστε πρέπει να δίνει στους νέους κατευθύνσεις, οράματα, ελπίδες, να είναι εκκολαπτήριο ελεύθερων και δημιουργικών ανθρώπων, να τους δίνει τη δυνατότητα να σκέφτονται και να εκφράζονται ελεύθερα. Δεν πρέπει να βάζει περιορισμούς στη δημιουργικότητα και στη φαντασία αλλά  να αποτελεί μέσο  αφύπνισης συνειδήσεων και έμπνευση για κάτι καλύτερο. Οι νέοι είναι το μέλλον της κοινωνίας. Είναι καθήκον, επομένως, του σχολείου να βοηθάει τους νέους να γνωρίσουν την παράδοσή τους και βασισμένοι σ΄ αυτήν  να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον.

 


Πιστεύουμε ότι στο τέλος των εργασιών του Συμποσίου όλοι θα έχουμε κατανοήσει ότι η προστασία της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς αποτελεί σημαντικό παράγοντα διατήρησης της πολιτιστικής ποικιλομορφίας μπροστά στην τάση ομογενοποίησης που προκύπτει από την παγκοσμιοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου